EL NOBLE ARTE DE MENTIR

EL NOBLE ARTE DE MENTIR-
DEN ÄDLA KONSTEN ATT LJUGA

noblearte

”Magnifico! Magnifichissimo!

Det var verkligen en fantastisk, överrumplande och häftig föreställning! Mycket nyskapande. Stående ovationer säger allt. Mina varmaste gratulationer!”

”Bland det mest berörande jag sett på länge. Ni är helt fantastiska! Tack!

”Tack Josefine och hela teamet för en fantastiskt vibrerande, virtuos, fångande och varm föreställning!”

”Tack för en fantastisk upplevelse denna kväll! Helgjutet, proffsigt, känsligt, roligt, det gäller hela ensemblen. Och du Josefin – är ju fucking obetalbar!!”

Kommentarer från publiken i samband med premiär 2016-11-19

Foto: Christer Folkesson, sinduda.se

”En mycket fin och säregen föreställning som med sitt tema prickar in vår tid. Initiativtagaren Josefine Chiacchiero har verkligen plockat hem flamencon och lyckats skapa något alldeles eget av konstformen. Hon kopierar inte utan utvecklar istället ett alldeles eget språk med sin dans”

”Den ädla konsten att ljuga, är dans- och musikföreställningen som hade premiär på Jordbro Kulturhus i november. Denna föreställning som blandar flamenco, svensk folkmusik med jazz och arabiska tongångar är en ren njutning för både ögon och öron. Tvärspelen mellan genrerna tillsammans med det traditionella, fick helheten att kännas i hela kroppen som en underbar ”wow”-känsla. Känns fantastiskt att kulturutövare som ej finansieras av en institution eller andra medel i ryggen kan bygga en sådan här totalupplevelse som egentligen borde ut på varenda teater i vårt land. För samtidigt som den ställer frågan om vi kan leva utan lögner, så visar den på nyfikenheten, lekfullheten och glädjen mellan genrer och kulturer!”

Publikens nomineringar till ”Årets dans” på Folk- och Världsmusikgalan 2017.


En förljugen föreställning som blottar lögnens tunga. Magiskt mustig musik, bedårande dåraktig dans, sinnesfulla anständiga artister. Premiär 19 nov 2016 i Jordbro Kulturhus.

”El Noble Arte de Mentir” är inspirerad av Carlo Collodis ”Pinocchio” från slutet av 1800-talet. Två dansare specialiserade inom flamenco gestaltar lögnens och sanningens varande och konsekvens i ett möte med fem musiker. De musikaliska arrangemangen har sin grund i flamenco och influeras av jazz, klassisk spansk musik, tango, svensk och kurdisk folkmusik. Artisterna har sina rötter i olika traditioner och länder och just nu har de sina respektive verksamheter i Stockholm, Göteborg och Sevilla. Detta är ett unikt möte och en nyproduktion: musikaliska arrangemang och koreografiska kompositioner som aldrig sett världen i detta format.

ARRANGERAS OCH STÖDS AV
Stockholms Läns Landsting, Jordbro Kultur- och Föreningshus, Haninge Kultur, Haninge riksteaterförening, Compaso Flamenco

PÅ SCEN
Afra Rubino & Jonathan Bondesson, gitarr
Peter Janson, kontrabas
Mukryan Abubakr, cello
Kim Persson, flöjt
Safoura Safavi, sång
Josefine Chiacchiero & Rebecca Rubin, dans

BAKOM SCEN
Idé, projektledning: Josefine Chiacchiero
Produktion: Josefine Chiacchiero & Heléne Perback-Lindgren
Koreografi: Dansarna
Arrangemang: Musikerna
Scenografi: Sören Brunes, Josefine Chiacchiero
Scenteknik: Henric Karlsson/Seth Sound & Light
Kostym: Dansarna & My Chiacchiero
Projektion: Nicklas Lindahl
Grafisk design: Sofia Ekelund
Illustration: Juha Nyberg
Foto: Christer Folkesson sinduda.se & Maral Raham
Dramaturgisk/koreografisk rådgivning: Heléne Perback Lindgren & Siri Salminen Wallin


PROGRAMBLAD programbladBILD ProgrambladBILD2


PROCESS

process21

process20

process19

process18

process17

process16

process15

process14

process13

process12

process11

process9

process8

process7

process6

process5

process3

process4

process2

Pinocchio-metamorphosis with lunatic ensemble. Two dancers, five musicians and one singer on stage. With the language of flamenco and influences such as jazz, spanish, swedish and kurdish folk music, truth and lie is questioned and digested. Thrilling scenography and costume. A one-hour performance for theatre venues. Created through residency at Jordbro Kulturhus.

EL NOBLE ARTE DE MENTIR on Facebook>>

by Josefine Chiacchiero